Výroba medovníkov - medovnikárstvo

Medovnikárske remeslo má na Slovensku bohatú minulosť. Prvý medovnikársky cech tu vznikol na začiatku 17. storočia v Bratislave. Táto výroba k nám prenikla z Nemecka a postupne sa rozšírila po mestách západného, stredného a východného Slovenska. Remeselná výroba medovníkov od počiatkov až do konca 19. storočia sa zakladala na výrobe medovníkov z drevených vyrezávaných foriem. Tieto formy boli zhotovené prevažne zo suchšieho hruškového dreva. Obľúbené a známe formy boli srdce, koník, husár a bábika, tiež postavy v dobových odevoch. Medové cesto sa pripravovalo z ražnej múky, medu a korenín. Odležané sa vtláčalo do drevených foriem, vyklopilo sa a pieklo v peciach.

V dôsledku zavedenia výroby cukru a následné zakladanie cukrovarov v druhej polovici 19. storočia malo za následok úpadok výroby medovníkov z foriem. Medovnikári začali med nahrádzať cukrovým sirupom a techniku výroby medovníkov z foriem vystriedalo vykrajovanie plechovými formami. Medovníky v sortimente ÚĽUV-u sú dekoratívnymi predmetmi. Ako závesné ozdoby spríjemňujú predovšetkým obdobie Vianoc. Starší druh medového pečiva - medovníky z formy - tvarované a reliéfne zdobené pomocou drevených foriem sú v ÚĽUV-e v pôvodnej, tvarovo a motivicky nezmenenej podobe. Medovníky vykrajované z cesta a lineárne zdobené bielou alebo farebnou polevou, sú vývojovo mladšie. Vykrajované medovníky od výrobkýň z ÚĽUV-u sú obľúbeným a vyhľadávaným sortimentom.