2017
RUD 2017-1 | RUD 2017-2 | RUD 2017-3

Okované, a predsa krehké

Miroslav Homola

Okované, a predsa krehkéAutor článku, tvorca okovaných kraslíc Bratislavčan Miroslav Homola, predstavuje túto náročnú techniku dekorovania vajec. Približuje okolnosti, za akých sa stretol s okovanými vajíčkami prvý krát a čo ho viedlo k tomu, aby sa popasoval s výzvou skúsiť takto ozdobiť vajce. Dnes je táto tvorba pre Miroslava Homolu aj záľubou a svoje práce ponúka záujemcom aj v predajniach ÚĽUV-u. Nasledovníka však zatiaľ nemá. Autor opisuje aj pracovný postup a odhaľuje úskalia tejto práce. Popisuje používaný materiál a pomenúva vzory, ktoré aplikuje na škrupinu. Zmieňuje sa aj o histórii vzniku techniky okúvania vajec a predkladá aj svoje zistenia nadobudnuté pri pátraní po minulosti i súčasnosti týchto zaujímavých predmetov.

 

 

Ďalšie články časopisu Remeslo Umenie Dizajn 01/2017: