Kulinár v porceláne
Martin Bu
Food art / dizajn je mimoriadne dynamicky sa rozvíjajúca oblasť, ktorá prepája rôzne oblasti a umožňuje užiť si spolu s jedlom množstvo ďalších „pôžitkov“. V prípade porcelánu je spojenie s jedlom celkom namieste. Ako tento klasický stolovací / servírovací prvok funguje, keď nie je viazaný na štandardné spôsoby podávania jedla a môže prekročiť limity utilitárnosti, ukazuje zaujímavá medzinárodná študentská akcia Art Food Project zameraná na prepojenie dizajnu, umenia a gastronómie.
Na workshope Art Food Project 2013 sa zúčastnili študenti zo School of Form v Poznani a Royal College of Art v Londýne. Zadanie pre študentov bolo navrhnúť keramické a porcelánové úžitkové predmety, prostredníctvom ktorých vyjadria svoju osobnú predstavu o spojení jedla a umenia.
Projekt poskytuje profesionálnu odbornú prax a otvára dvere budúcej spolupráce medzi dizajnérmi a poľskými keramickými fabrikami. Výsledky trojstupňového workshopu boli prezentované na jeseň tohto roku na festivaloch dizajnu v Lodži a Londýne.
Ďalšie články časopisu Remeslo Umenie Dizajn 04/2013:
- Keramika sa učí celý život
- Jozef Moravčík – majster slamienkár
- Keramické betlehemy
- Z Holíča k bolerázskym džbankárom
- Ivan Rosinský – Krása mosadze
- Príbeh vianočných ozdôb
- Okrasa Čadca
- Pôvab kameninových záhrad
- Holka z porcelánu
- Master Class Ceramics v Írsku
- Martin Bu – správy z recyklačného laboratória
- Kulinár v porceláne
- Trasakovanie
- Dva z ôsmich (deviatich): Keramika & Fotografia
- New York, New York...