Strava a stolovanie

 

Jedlá a nápoje sú základnou biologickou potrebou človeka. Strava ovplyvňovaná prírodnými, historickými, sociálnymi a ekonomickými faktormi a spôsoby stravovania tvoria súčasť kultúry každého spoločenstva. Kultúrnym stereotypom konzumácie stravy hovoríme - stolovanie.

 
Zobraziť:    Celý zoznam   A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
47 položiek
Zoradiť: abecedne | podľa dátumu pridania
baránok

baránok

- – forma na veľkonočný koláč.
chlieb

chlieb

- – najznámejší výrobok z cesta, ktorý podmienil výrobu a používanie viacerých výrobkov aj s výtvarnými prvkami. 
čierny riad

čierny riad

- (zadymovaný riad) – keramika bez úpravy črepu engobovaním alebo gliedovaním.
čutora

čutora

- (čútora) – plochá fľaša.
dózy na tabak

dózy na tabak

- – drevené alebo keramické nádoby na ukladanie tabaku, cigár a cigariet vyvolané potrebami pri fajčení tabaku.
dvojačky

dvojačky

- (párničky, blizňatá) – dve hlinené alebo fajansové, zriedkavejšie kameninové nádobky súdkovitého tvaru spojené okrúhlym držadlom.
forma na maslo

forma na maslo

- – drevená forma, v ktorej sa čerstvé maslo formovalo do tvaru nízkeho hranola alebo kužeľa.
formy na koláče

formy na koláče

- – formy, v ktorých sa pieklo alebo tvarovalo cesto.
formy na sladkáne

formy na sladkáne

- – drevené formy na svadobné pečivo.
geleta

geleta

- (diežka, galata, geľata, geletka) – drevená nádoba kužeľovitého tvaru na dojenie ovčieho mlieka, ako aj na uskladnenie bryndze a iných mliečnych výrobkov.
hoblík na kapustu

hoblík na kapustu

- (struhák) – nástroj na rezanie, strúhanie kapusty pri jej nakladaní.
knedle

knedle

- (gule, gongolce, gombóc, gomboce) – jedlo zo zemiakového cesta, ktoré podmienilo aj výrobu  predmetov s výtvarno-estetickými hodnotami.
krčah

krčah

- (čepák, hrkáč, buťkáš) – hrnčiarska, fajansová, zriedkavejšie kameninová nádoba baňatého tvaru s uchom a veľmi úzkym hrdlom, na ktorom je jeden alebo viacero plastických prstencov, prípadne ručne formovaná výlevka – pyštek.
krígeľ

krígeľ

- – nádoba na pivo z keramiky, kameniny, porcelánu alebo zo skla.
lievanečník

lievanečník

- – nádoba na pečenie lievancov.
lyžičník

lyžičník

- (varešník) – schránka, skrinka alebo rám na odkladanie lyžíc a varešiek.
maselnica

maselnica

- (dbanka, mútenica, múteľnica, mútovník, zbonka) – rôzne upravená nádoba, v ktorej sa múti maslo.

maselnička

- – drevená nádobka na maslo s objemom asi 0,5 – 0,7 l.
mažiar

mažiar

- – masívna monolitická, spravidla valcovitá nádoba s tĺčikom. 
Stránka:    1 2 3   >>   >|

ULUV.sk > Encyklopédie > Tematiky > Strava a stolovanie