parafín
– syntetický vosk, bezfarebná látka nerozpustná vo vode.
Biela, priesvitná kryštalická zmes vyšších nenasýtených alifatických uhľovodíkov vyrobených zo surových olejov (destiláciou ropy z petrolejovej frakcie), 40 – 70 °C, po ochladení stuhne na pevnú kryštalickú hmotu s malou plasticitou, kontrakcia 11 – 15 %.
Používa sa na výrobu sviec, úpravu dreva, sklzníc, úpravu textilu, vo farmaceutickom priemysle, na výrobu foriem, odtlačkov v zubnom lekárstve, na prehrievanie tkanív v medicíne, vo fyzioterapii, ako aj v kozmetike do krémov, pleťových masiek, na zábaly rúk.
V ľudovej výrobe sa parafín používa na batikovanie kraslíc, dreva, pri výrobe voskovej textilnej batiky.
Syntetické vosky, medzi ktoré patrí aj parafín, majú lepšie vlastnosti než prírodné vosky. V obchodnej sieti figurujú tri druhy parafínu: tekutý, tuhý a šupinkový.


